Hoofddoelstelling 1: 1. Ruimtelijke kwaliteit als pijler voor omgevingskwaliteit
Rode draad in de verschillende onderdelen van Programma 9 is het streven naar een goede kwaliteit van de fysieke leefomgeving, de omgevingskwaliteit. Omgevingskwaliteit is breder dan alleen de ruimtelijke kwaliteit (onder andere stedenbouw, architectuur, landschap en cultuurhistorie) maar gaat ook over bijvoorbeeld gezondheid en leefbaarheid.
Doelstelling: 1.1. Herkenbare eigen identiteit
Doelstelling: 1.2. Eenvoudige, betere en snellere dienstverlening
Doelstelling: 1.3. Binnenstad: uitvoering geven aan de ruimtelijke kwaliteit van de stad
Doelstelling: 1.4. Kanaalzone: uitvoering geven aan de ruimtelijke kwaliteit van de stad
Indicatoren
Doelstelling: Trendanalyse
Kadernota's
Hoofddoelstelling 2: 2. Aantrekkelijk en duurzaam woonklimaat voor iedereen in elke levensfase
We willen iedereen een thuis kunnen bieden in een prettige woonomgeving door te werken aan voldoende betaalbare en beschikbare woningen in toekomstbestendige wijken met een gevarieerde woningvoorraad die tegemoet komt aan de woonwensen van onze inwoners ongeacht hun leeftijd, huishoudenssamenstelling en inkomen.
Hoofddoelstelling 3: 3. Aantrekkelijk en duurzaam werkklimaat voor iedereen in elke levensfase.
De Apeldoornse economie is krachtig. We willen onze positie in de regio en provincie naar de toekomst toe versterken. Daarvoor is het nodig om verder te investeren in de koers die we zijn ingeslagen met het programma de Ondernemende Stad om Apeldoorn te ontwikkelen als ondernemersstad. Ons economisch profiel is de basis van waaruit we dit doen. Apeldoorn als ondernemende stad is een van de vier strategische thema’s.
Hoofddoelstelling van ons economisch beleid is ‘meer bedrijvigheid en het versterken van onze bedrijven’. Om dit te bereiken bieden we de juiste randvoorwaarden voor ondernemers om zich hier te vestigen of om door te groeien. Hiervoor realiseren we (1) toekomstbestendige locaties voor werk, wonen & leven (2) willen we meer talent aantrekken & boeien en (3) verzilveren we de Apeldoornse kiemkracht.
COVID-19
Onze strategie gericht op de economische versterking van Apeldoorn vraagt een meerjarige aanpak. Op het moment van schrijven van deze MPB zitten wij midden in de COVID-19 crisis. De economische impact op (midden)lange termijn is nog ongewis, maar heeft zeker effect op werkgelegenheid, bedrijvigheid en gemeentelijke investeringen. Naar onze doelstelling en prestaties toe is wendbaarheid noodzakelijk, om zo te anticiperen op veranderingen. Met een sterkere focus op behoud van werkgelegenheid en investeringen.
Hoofddoelstelling 4: 4. Aantrekkelijk en duurzaam verblijfsklimaat voor iedereen in elke levensfase.
Ons toeristisch landschap is de belangrijkste waarde van Apeldoorn en de Veluwe. Wij staan voor de uitdaging om toerisme en de kwaliteit van het landschap samen op te laten gaan. Dit mooie landschap maken we niet alleen, we werken daarin samen met onze partners op de Veluwe. In de komende jaren zetten we extra in op de versterking van natuur, landschap en erfgoed (het ‘stamkapitaal’). Door het vergroten van de mogelijkheden voor de bezoekersbeleving slaan we twee vliegen in één klap. Tevens hebben we aandacht voor het verleden.
Apeldoorn kent een rijk verleden, we zien het als onze verantwoordelijkheid om onze geschiedenis beleefbaar te houden ook voor toekomstige generaties. Hiervoor zetten we in op het zogenoemde herinneringstoerisme. Onze inzet hebben we gebundeld in het programma 'Wij zijn Veluwe'. Onderdeel hiervan is het programma Vitale Vakantieparken. Hierin wordt gewerkt aan toekomstperspectief voor onze verblijfsaccommodaties.
Voor een toeristisch toplandschap is regionale samenwerking op de Veluwe nodig met hierin een actieve rol van Apeldoorn. Wel vinden we het belangrijk om in Apeldoorn ruimte te houden voor een aanpak die is toegespitst op onze context en behoefte. We kiezen voor een integrale benadering.