Buitenstad

1.1. Herkenbare eigen identiteit

De kwaliteit van de leefomgeving wordt bepaald door de gebouwen en de openbare ruimte. Een goede omgeving en een zichtbare en herkenbare eigen identiteit maakt Apeldoorn aantrekkelijk voor bewoners en bezoekers. Het bepaalt mede waarom mensen en bedrijven zich in onze gemeente willen vestigen.

 

De Omgevingswet stimuleert een integrale aanpak van ruimtelijke plannen, we adviseren en toetsen nu op ruimtelijke kwaliteit (architectuur- of welstandsadvisering is daar weer een onderdeel van). Dit zal meer verschuiven naar een integrale sturing op omgevingskwaliteit, daarin zijn ook gezondheid en leefbaarheid vertegenwoordigd.

 

De gemeente wil de omgevingskwaliteit minimaal op peil houden. Voor belangrijke, in het oog springende plekken is de doelstelling om de kwaliteit verder te verbeteren, door bij elke fysieke aanpassing in het publieke domein de identiteit en herkenbaarheid van de gemeente te vergroten.

 

PRESTATIE

1.1.1. In 2021 voeren we gesprekken over kwaliteit met initiatiefnemers van plannen teneinde de identiteit en herkenbaarheid van Apeldoorn te vergroten. We werken daarnaast aan nieuwe overlegvormen om onze dienstverlening verder te verbeteren.

 

 

1.1.2. In 2021 toetsen we integraal plannen op omgevingskwaliteit (waaronder welstandstoetsing) en streven een kwaliteit na die past bij de locatie.

 

1.1.3. In 2021 zetten we waar nodig het planatelier en kansenlabs in om gezamenlijk met de initiatiefnemers tot haalbare plannen te komen.

 

 

1.1.4. In 2021 maken we een start met het in 2020 behandelde voorstel over een mogelijk vervolg op de, eind 2020 aflopende, welstandsnota en Commissie voor Ruimtelijke Kwaliteit.

 

 

1.1.5. Jaarlijks presenteren we een jaarverslag over plannen die zijn behandeld door de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) in het afgelopen jaar.

 

 

Indicatoren

Dit doel vergt een lange adem en is lastig in ‘getallen’ of ‘normen’ te vangen. De gemeente stimuleert de ruimtelijke kwaliteit van de gebouwde en onbebouwde ruimte door hand-in-hand met initiatiefnemers aan plannen te werken, door de inhoud van de Apeldoornse Kookboeken uit te dragen en door bouwplannen te toetsen op gewenste kwaliteit.

 

Voor een goede omgevingskwaliteit en een herkenbare eigen identiteit zijn meerdere disciplines nodig die samen initiatieven beoordelen op (fysieke) omgevingskwaliteit. Fysieke ingrepen in de gemeente worden om die reden interdisciplinair benaderd. Hierbij proberen we al in een vroeg stadium van het ontwerpproces met initiatiefnemers in gesprek te gaan. Door onze expertise, kennis van de stad en door ervaring kunnen wij een helpende hand bieden aan het nog mooier maken van Apeldoorn.

 

 

Deze pagina is gebouwd op 10/02/2020 14:21:39 met de export van 09/28/2020 17:22:05