Openbare ruimte

2.3 Vergroenen (meer en beter groen) voor een aantrekkelijke en gezonde stad, dorpen en landelijk gebied

Apeldoorn is trots op zijn groen en dat willen we ook blijven. Apeldoorn gaat voor groene groei! Dit doen we door te investeren in behouden en versterken van onze groene kwaliteit. Mede op verzoek van de raad hebben we in 2018 een Groenplan en Ecogids opgesteld. Met ingang van 2019 zijn we met het bijbehorende uitvoeringsprogramma aan de slag gegaan.

 

De komende periode focussen we hierbij op de manier waarop groen het natuurlijk systeem kan versterken. Groen is niet alleen belangrijk voor de beleving en aantrekkelijkheid van de gemeente. Het draagt actief bij aan het beperken van de gevolgen van de klimaatverandering en heeft een positief effect op de gezondheid van mens en dier. we zetten in op meer groen in groenarme wijken en stimuleren  bewegen en ontmoeten in het groen. De gemeente geeft het goede voorbeeld, maar kan het niet alleen. Onze inzet is gericht op samenwerking met andere overheden, partners en maatschappelijke organisatie én participatie met bewoners. Daarnaast zetten we extra in op duurzaam groenbeheer en vervanging.

PRESTATIE

2.3.1 We werken verder aan het herstel van beken

Door herstel van deeltrajecten van de Ugchelse beken wordt het systeem van beken, sprengkoppen, molenlocaties en beplantingsstroken opgeknapt en uitgebreid en tegelijkertijd verbeteren we hiermee de  identiteit en gebruikswaarde van het landschap. De beken versterken de natuurwaarden en dragen bij aan meer biodiversiteit.

 

We herstellen delen van de Ugchelse beek en de Schoolbeek, knappen de beek op en vullen de beekbegeleidende beplanting aan.

 

2.3.2 We realiseren de groene verbinding Elsbos (onder voorbehoud van procedurele vertragingen)

Realisatie van de groene verbinding Elsbos. We werken aan de realisatie van de gehele wig.

 

In 2021 worden delen van de groene verbinding Elsbos gerealiseerd. De definitieve uitvoering is mede afhankelijk van de voortgang van de grondaankopen en de bestemmingsplanprocedure.

 

2.3.3 We vergroenen de oevers van het kanaal (westoever en "busbaan")

We vergroenen de oevers van het kanaal. De uitvoering van de verkeersluwe groene oever aan de westkant van het kanaal (tussen spoor en Marchantstraat) is in 2020 gestart. In 2021 wordt de uitvoering van de westoever afgerond en gestart met de vergroening van de voormalige busbaan.

 

2.3.4 We werken aan nog meer gebruiksmogelijkheden van het Zuiderpark

In het Zuiderpark worden maatregelen genomen om het gebruik van het park te vergroten. De maatregelen bestaan uit het aanleggen van meer wandelpaden, het creëren van ontmoetingsplekken en natuurplekken. De bewoners zijn daarbij aan zet. De uitvoering is gestart in 2020 en wordt afgerond in 2022.

 

2.3.5 We zorgen voor meer groen en blauw in de binnenstad

Er wordt groen toegevoegd in het Beekpark en verharding verwijderd. In de Marktstraat wordt meer gevelgroen toegevoegd, samen met eigenaren en ondernemers.

 

2.3.6 We vergroenen met bewoners en ondernemers met inzet van de Stimuleringsregeling Groen

In 2021 gaan we door met de uitvoering van de stimuleringsregeling Groen. Met deze regeling leggen we samen met bewoners en ondernemers geveltuintjes, klimplanten en gevelgroen aan.

Als aanvulling hierop voegen we aan de regeling ook ecospots toe, zoals een bijenoase of een mussen-kwetterplek.

 

2.3.7 We zorgen voor meer en beter groen in wijken en dorpen (Klarenbeek, Woudhuis etc)

In 2021 leveren we een bijdrage aan de vergroening van de Provinciale weg in de kern van Klarenbeek. Daarnaast voegen we samen met het versterken van de laanstructuur groen toe aan de Eerste Wormenseweg, als dit ruimtelijk mogelijk is. We starten een eerste vergroeningsproject in de wijk Woudhuis.

 

2.3.8 Met de subsidieregeling Landschap versterken we de karakteristieke landschappen

Met medewerking van de Provincie zetten wij de subsidieregeling Landschap voort. We nodigen initiatiefnemers en grondeigenaren uit om met voorstellen te komen voor klompenpaden, erfbeplanting en maatregelen voor meer biodiversiteit.

 

De uitvoering pakken we gebiedsgewijs aan. De focus ligt in 2021 op de westkant van de gemeente. We starten we samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland de aanleg van een twaalfde klompenpad aan deze kant van de stad.

Met diverse grondeigenaren werken we in 2021 in ons actieplan Biodiversiteit aan het aanleggen van akkerranden, struweelhagen, bomen en poelen. Dat doen we samen met het gebied en met natuurverenigingen en -beheerders.

 

Deze pagina is gebouwd op 10/02/2020 14:21:39 met de export van 09/28/2020 17:22:05