Openbare ruimte

2.2 Het verbeteren van het leefgebied van inheemse soorten van plant en dier.

Apeldoorn heeft een grote rijkdom aan plant- en diersoorten; die biodiversiteit koesteren we, houden we in stand en versterken we . Om de hoeveelheid soorten te vergroten moeten we het leefgebied verbeteren. Bij het ontwikkeling van plannen en het bouwen zetten we in op natuurinclusief bouwen. Ook bij het beheren van groen dient dit bijzondere aandacht te krijgen, waarbij we eveneens plagen en uitheemse planten bestrijden. In samenhang met het versterken van groen werken we aan het versterken van ecologische samenhang in en rond Apeldoorn. Daar hebben we partners, bewoners, maatschappelijke organisaties bij nodig. De uitwerkingssporen zijn beschreven in de Ecogids.

PRESTATIE

2.2.1 We realiseren ecospots, wildroosters, en lossen ecologische knelpunten op

Wij realiseren ecospots (bijvoorbeeld Tinyforest), lossen ecologische knelpunten op en realiseren extra wildroosters en rasters op de Veluwe. Daarnaast stellen we ecologische beheerprofielen op en actualiseren we het faunabeleid. We voeren het Actieplan Biodiversiteit Buitengebied uit, samen met partijen in het gebied.

 

Indicatoren

  • We realiseren 5 ecospots (of lossen knelpunten op)
  • We realiseren 2 wildrooster- of rasterprojecten

 

2.2.2 Veluws zoneringsplan en Taskforce Landschap

In 2021 vindt besluitvorming plaats over het Veluws zoneringsplan. Daarna gaan we aan de slag met maatregelen zoals het geleiden van bezoekers en de aanleg van extra toeristische voorzieningen.

 

Indicator

Het Veluws zoneringsplan wordt in 2021 bestuurlijk vastgesteld.

 

2.2.3 We stellen in 2021 een ecologische atlas op en zorgen voor meer kruidenrijke akkerranden, struweelhagen en poelen.

We werken aan het opstellen van een digitale ecologische atlas waarin we actuele soortgegevens interactief op kaart kunnen presenteren, gecombineerd met specifieke soortinformatie.

De komende jaren werken we samen aan het versterken van de biodiversiteit door aanleg en beheer van o.a. kruidenrijke akkerranden, struweelhagen en poelen. Van levensbelang voor bijvoorbeeld onze bijen die gezond, gevarieerd en bereikbaar leefgebied heel hard nodig hebben.

 

Indicator

  • In 2021 is de digitale Eco-atlas beschikbaar.

 

2.2.4 We ontwikkelen een methodiek natuur- en klimaatinclusief bouwen

We ontwikkelen een methodiek voor natuur- en klimaatinclusief bouwen voor nieuwe ontwikkelingen, herstructurering en groot onderhoud van gebieden en projecten. In de systematiek is aandacht voor onder andere nestkasten, groene daken en groene gevels, wateropvang, hittestress en een natuurlijke buitenruimte.

 

Indicator

  • We stellen een puntensysteem op voor natuur- en klimaatinclusief bouwen en ontwikkelen en implementeren dit in ons beleid, zodat dit onderdeel wordt van ruimtelijke ontwikkelingen.

 

2.2.5 We starten in 2021 met de eerst uitvoeringsprojecten voor klimaatrobuuste verbindingen

We werken aan een plan voor klimaatrobuuste groene verbindingen (groene mal) in het buitengebied. In 2021 starten de eerste uitvoeringsprojecten.

 

We stellen een ontwikkelplan op voor het Wenumse beekdal in samenwerking met belanghebbenden.

 

2.2.6 We stellen samen met partners een Actieplan Biodiversiteit Buitengebied op

Met het actieplan wordt door aanpassing van beheer, omvorming landbouw, aanleg landschapsstructuren, etc verder ingezet op versterken van de biodiversiteit en karakteristieke soorten.

 

We stellen een Actieplan Biodiversiteit Buitengebied op in samenwerking met partners in het buitengebied en andere belanghebbenden.

 

Deze pagina is gebouwd op 10/02/2020 14:21:39 met de export van 09/28/2020 17:22:05