Programma

Cultuur, erfgoed, evenementen en sport

Ambitie van het programma

Cultuur & Erfgoed, Sport&Bewegen geven kleur, dynamiek  en levendigheid aan de stad.  Ze maken Apeldoorn aantrekkelijk voor inwoners, ondernemers en bezoekers om te wonen, te werken en te recreëren.

Cultuur&Erfgoed  bepalen in grote mate de identiteit van Apeldoorn, ze laten zien waar we vandaan komen, wie we zijn en wat we kunnen worden. We werken aan het versterken van het Apeldoorns karakter. Dit doen we langs de lijn van de nieuwe Cultuur- en Erfgoednota 2021-2024, Apeldoorns Karakter! Daarin is de volgende ambitie geformuleerd:
In 2024 is er sprake van een stad, dorpen en buitengebied met een sterk Apeldoorns karakter en bijbehorende culturele infrastructuur dat recht doet aan de diversiteit van deze gemeente. Dit doen we samen met interne en externe partners in programma’s en projecten. We vergroten zowel het stadse als het dorpse karakter van Apeldoorn, het regionale profiel en de aantrekkelijkheid voor bewoners en bezoekers. De verschillende disciplines, genres en cross-overs zorgen gezamenlijk voor een inspirerend en verbindend palet van cultuur en erfgoed. Er is een goede balans tussen het koesteren van bestaande kwaliteit, het behouden en beschermen en tegelijkertijd het bieden van ruimte voor nieuwe ontwikkelingen, (kunst)vormen, samenwerkingen en een grensverleggend aanbod. De recente ontwikkelingen omtrent het COVID-19 virus hebben de culturele sector hard geraakt. We blijven ambitieus binnen de Apeldoornse culturele sector maar realiseren ons dat prestaties mogelijk anders worden ingevuld.

Met Sport&Bewegen is onze ambitie om bij te dragen aan een fitte en gezonde Apeldoornse samenleving met sport- en beweegvoorzieningen en activiteiten waarvan iedereen gebruik kan maken c.q, aan mee kan doen. De kracht van sport en bewegen is eindeloos. Sport raakt, inspireert en zet dingen in beweging. Het Apeldoorns sport- en beweegakkoord is het levende bewijs van die kracht. Met meer dan honderdvijftig mensen en organisaties is er in 2019-2020 gewerkt aan dit akkoord om nog meer mensen met plezier te laten sporten en bewegen. Allemaal met één gezamenlijk doel: een nog gezonder, hechter, sterker, socialer en Apeldoorn. Samen wordt dit akkoord in 2020-2022 tot leven gebracht. Om deze beweging verder te brengen zal naast de actieve rol van de gemeente bij de uitvoering van het sport- en beweegakkoord een nieuwe sportnota worden ontwikkeld. Een nota die antwoord geeft op datgene wat de samenleving – in onder andere het Apeldoorns Sport- en Beweegakkoord – van de gemeente vraagt. Daarin worden de vraagstukken rondom sportvastgoed, het nieuwe convenant met de sportraad en de evaluatie van de geëindigde regeling sportagenda meegenomen. Met de sportagenda werd ingezet op de versterking van sport en bewegen door initiatieven mogelijk te maken die uit het veld zelf kwamen. Het sport- en beweegakkoord is een krachtige opvolging van deze beweging. Dit verder brengen vraagt niet alleen tijd en aandacht maar ook het zo effectief en efficiënt mogelijk in zetten van budgetten voor een vitaal sport- en beweegklimaat in Apeldoorn.

Speerpunten van beleid

Het aanbod van Cultuur & Erfgoed en Sport & Bewegen sluit aan op de strategische koers van Apeldoorn.

De comfortabele gezinsstad:
We bevorderen Apeldoornse gemeenschapszin met cultuur- en erfgoededucatie, zetten in op publieksbereik en het cultureel verenigingsleven en stimuleren de ontwikkeling van lokale evenementen. Bij het plaatsen van nieuwe kunstwerken betrekken we bewoners. Dit zorgt voor een warm bad: ontplooiing, ontmoeting en plezier voor alle inwoners.
Sporten draagt bij aan een gezonde leefstijl,  is boven al leuk en draagt bij aan ontmoeting. Met ons uitnodigende sport- en sportstimuleringsaanbod, onze toegankelijke en goede sportinfrastructuur én topevenementen die mensen inspireren en aanzetten tot bewegen, versterken we ons profiel.

De ondernemende stad:
We investeren in cultureel ondernemerschap. Kennis, creativiteit en ondernemerschap gaan hand in hand. Daarom geven we prioriteit aan de doorontwikkeling van het Cultuurkwartier tot een van de bruisende culturele hotspots in Apeldoorn. Daarnaast investeren we in meer onderscheidende, Apeldoornse culturele producties, beleving van erfgoed en nieuwe samenwerkingsverbanden.

Toeristisch toplandschap:
We vergroten de herkenbaarheid van Apeldoorn. We geven met erfgoed en cultuur meer kleur aan de (binnen)stad. We plaatsen nieuwe kunstwerken in de openbare ruimte, werken aan herstel en beleving van erfgoed en zorgen voor bijzondere evenementen. We laten, via het programma ‘Wij zijn Veluwe’ meer van onze geschiedenis zien, in samenhang met natuur en landschap.
Onze topsportevenementen inspireren onze inwoners en dragen ook bij aan zichtbaarheid van de gemeente.
Daarmee zorgen we voor stadstrots voor en door Apeldoorn en extra bezoekers aan de gemeente.

Duurzaam Apeldoorn:
De groene en duurzame uitstraling van Apeldoorn vinden we belangrijk. De bestaande subsidieregelingen voor Erfgoed zijn gebundeld in één Erfgoedfonds, inclusief een regeling voor duurzaamheid. Vanaf 2021 wordt er een regeling voor monumentale bomen en één voor cultuurlandschappelijke en archeologische elementen aan toegevoegd. Bij nieuwe kunstwerken houden we expliciet rekening met het groene karakter van Apeldoorn.

Deze pagina is gebouwd op 10/02/2020 14:21:39 met de export van 09/28/2020 17:22:05