Programma

Veiligheid

Ambitie van het programma

Wij staan in Apeldoorn voor een resultaatgerichte aanpak van veiligheid en leggen relaties met onder andere zorg, wonen en onderwijs. De aandacht voor de jeugd is essentieel. Via hen leggen we de basis voor een Veilig Apeldoorn in de toekomst. De integrale aanpak van veiligheid is een collegebrede verantwoordelijkheid omdat dit aansluit bij diverse beleidsterreinen.

Tegelijkertijd draagt de hele samenleving bij aan veiligheid. De gemeente is onmogelijk in staat om alleen de zorg voor veiligheid te dragen. We hebben de hulp nodig van alle relevante ketenpartners op het gebied van veiligheid. Naast de professionele veiligheidspartners zijn dat onder meer de inwoners, ondernemers, woningbouwcorporaties, scholen en zorginstellingen. Projecten zoals de buurtpreventieteams, what’s app groepen en Keurmerk Veilig Ondernemen, zijn successen waarbij onze inwoners en ondernemers actief bijdragen aan de veiligheid in de stad,

Veiligheidsproblemen kunnen wij alleen effectief aanpakken wanneer we rekening houden met de context waarin ze plaatsvinden. Daarom werken we samen in landelijke en regionale netwerken, Maar met name lokaal maatwerk draagt direct bij aan het vergroten van de veiligheid en de gevoelens van veiligheid in de stad.
Deze veiligheidsaanpak stemmen we af op de lokale situatie. Dat blijkt het meest succesvol te zijn. De betrokkenheid van bewoners en bedrijven is het grootst bij problemen in hun directe omgeving.

Speerpunten van beleid

Comfortabele gezinsstad
Apeldoorn is op dit moment een veilige en comfortabele woon-, werk- en recreatiestad. We  spannen ons samen met onze partners in voor het behoud en het bevorderen van sociale kwaliteit. We hebben aandacht voor individuele probleemjongeren, maar ook voor groepen jongeren. Op maatschappelijke en criminele ontwikkelingen spelen we bijvoorbeeld in door te werken aan de afname van digitale criminaliteit. Wanneer er wordt ingebroken, er huiselijk geweld plaatsvindt of een overval wordt gepleegd bij een inwoner (of bedrijf) van de gemeente Apeldoorn, heeft dit invloed op de daadwerkelijke veiligheid, maar ook op de veiligheidsbeleving. Daarom werken we zoveel mogelijk preventief aan het voorkomen van dit soort criminele activiteiten. Dit doen we door een persoonsgerichte aanpak onder de vlag van het Veiligheidshuis, maar ook door middel van preventieve activiteiten waarbij de medewerkers van het team THOR een grote rol spelen.
Naast de veiligheidsthema’s die door de raad in het Integraal Veiligheidsplan zijn vastgesteld, zijn er ook andere onderwerpen die bijdragen aan het speerpunt comfortabele gezinsstad.

Toeristisch toplandschap
Allereerst werken we samen met de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland samen aan een fysiek veilige omgeving. Dit komt ook naar voren in het speerpunt ‘toeristisch toplandschap’. De recreatieterreinen en de vakantieparken worden gecontroleerd op o.a. veiligheid. Er is met de ondernemers samengewerkt aan veiligheidsplannen voor deze parken. Nadat de controles van de vakantieparken bij de eenheid Veiligheid en Recht zijn gestart, is dit nu overgegaan in het project ‘vitale vakantieparken’. We maken hier onderdeel van uit door middel van het spoor ‘veiligheid en leefbaarheid’. Verder maken we het Apeldoorns bos- en heidegebied aan de noordwest kant vrij van oorlogsmunitie. Dit valt onder het project ‘explosievenruiming’.

Ondernemende stad
Een goed ondernemersklimaat is nodig voor een ondernemende stad. Vanuit veiligheid werken we daarom aan het voorkomen, verstoren en verminderen van criminaliteit en crimineel gedrag door bedrijven. Dit doen we onder andere door middel van het project ‘aanpak van georganiseerde criminaliteit/ aanpak ondermijning’. Met name de aanpak van ondermijning is er één van lange adem. Dit komt omdat, alle criminaliteit die onzichtbaar is, zichtbaar gemaakt moet worden. Daarnaast zijn er vele netwerken en vele onderwerpen die dit thema raken. Het gaat van zorgfraude tot drugscriminaliteit tot een veilig buitengebied. Naast de aanpak van ondermijning, werken we ook door middel van het Keurmerk Veilig Ondernemen preventief aan een goed ondernemersklimaat.  

Relevante topthema's:
Apeldoorn Inclusief
Als relevant topthema is met name ‘Apeldoorn inclusief’ belangrijk. Door ontwikkelingen in de samenleving merken we dat sommige inwoners het idee hebben ‘er niet bij te horen’ en andere inwoners vinden dat ‘anderen er niet bij horen’. Aandacht voor discriminatie geldt voor alle veiligheidsthema’s. Zo is op dit moment bijvoorbeeld de tendens dat steeds meer personen die voorheen in een GGZ instelling verbleven, meer in de wijken komen te wonen. Het is van belang dat deze mensen in de samenleving geaccepteerd worden. Dit geldt ook voor jongeren die begeleid of beschermd wonen of ouderen die langer thuis blijven wonen. In Apeldoorn is het zo dat iedereen welkom is en dat we op zoek gaan naar een manier van acceptatie; leven en laten leven.
Positief of negatief; We creëren geen aparte groepen. We zijn er voor iedereen en betrekken daarbij ook degenen die aan de zijlijn staan.

Burgerparticipatie (en revitalisering)
Een ander relevant topthema is voor ons, als programma 2 veiligheid, burgerparticipatie (en revitalisering) van belang. Wij werken samen met anderen aan veiligheid, dus ook met inwoners van Apeldoorn. Een goed voorbeeld hiervan zijn de ‘whatsapp buurtpreventie’ groepen.

Deze pagina is gebouwd op 10/02/2020 14:21:39 met de export van 09/28/2020 17:22:05